Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο συχνός ανδρικός καρκίνος, αλλά παράλληλα κι ένας καρκίνος με σχετικά καλή πρόγνωση, ειδικά αν διαγνωσθεί έγκαιρα. Το 95% μάλιστα διαγιγνώσκεται σε άνδρες 45 – 89 ετών. Επίσης, εάν υπάρχει οικογενειακή προδιάθεση, είναι διπλάσιος ο κίνδυνος για την εμφάνιση καρκίνου σε πρώτου βαθμού συγγενείς.
Συμπτώματα & Διάγνωση
Ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να εμφανιστεί με πολλά πρόσωπα και να εξελιχθεί με διαφορετικό ρυθμό. Δύναται να εμφανίζεται με την τυπική συμπτωματολογία της υπερτροφίας του προστάτη:
- δυσκολία στην έναρξη της ούρησης ή διακοπή αυτής
- νυκτουρία
- κάψιμο στην ούρηση
- στυτική δυσλειτουργία
- παρουσία αίματος στα ούρα ή το σπέρμα
Δεδομένου όμως ότι είναι συνήθως ασυμπτωματικός, η περιοδική πραγματοποίηση εξετάσεων συμβάλλει καθοριστικά στη διάγνωση και μάλιστα από την ηλικία των 50 ετών.
Οι εξετάσεις αυτές είναι: το PSA, το υπερηχογράφημα του προστάτη και η δακτυλική εξέταση. Αυτές οι εξετάσεις δεν θα θέσουν υποχρεωτικά τη διάγνωση, θα δείξουν όμως αν υπάρχει ανάγκη να πραγματοποιηθεί βιοψία του προστάτη, καθότι η διάγνωση τίθεται μόνο με τη βιοψία. Κατά τη βιοψία λαμβάνονται πολλαπλά ιστοτεμάχια και από τους δύο λοβούς του προστάτη και αποστέλλονται για ιστολογική εξέταση. Το πόσο επιθετική είναι η νόσος συνήθως καθορίζεται από την τιμή του PSA, το κλινικό στάδιο του καρκίνου και ένα άθροισμα των βαθμών κακοήθειας της νόσου, και προκύπτει από την ιστολογική εξέταση της βιοψίας του προστάτη.
Παράλληλα, για καλύτερο εντοπισμό μιας καρκινικής εστίας μέσα στον προστάτη έχουμε πλέον ειδική Μαγνητική Τομογραφία για τον προστάτη που λέγεται πολυπαραμετρική. Είναι μια ειδική μαγνητική που απαιτεί καλή εκπαίδευση και εμπειρία από την μεριά του ακτινολόγου και βοηθάει στον εντοπισμό καρκινικών εστιών μέσα στον προστάτη αδένα.
Πολύ πρόσφατα εξελίχθηκε και η τεχνική της βιοψίας που πλέον μπορεί να γίνει με fusion τεχνική: ενώ δηλαδή παραμένει το διορθικό υπερηχογράφημα ως τρόπος απεικόνισης κατά τη λήψη της βιοψίας, τα σύγχρονα μηχανήματα «διαβάζουν» και την μαγνητική και επιπροβάλλουν στην εικόνα του υπερήχου τα ευρήματα της μαγνητικής, ώστε να μπορεί ο ιατρός να κατευθύνει τη βιοψία με ακρίβεια στις ύποπτες περιοχές.
Θεραπεία
Η θεραπεία του καρκίνου του προστάτη παραμένει κυρίως χειρουργική. Εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν ανάλογα με την ηλικία, το στάδιο και τη γενικότερη κατάσταση του οργανισμού. Έτσι μπορεί κάποιος ασθενής να υποβληθεί σε ακτινοβολία, σε ορμονοθεραπεία ή συνδυασμούς των παραπάνω ανάλογα με την περίπτωση του.
Η ριζική προστατεκτομή, η αφαίρεση δηλαδή του προστάτη, των σπερματοδόχων κύστεων και αν χρειάζεται και των λεμφαδένων είναι συνήθως η καλύτερη λύση.
Η Ρομποτική ριζική προστατεκτομή είναι μια εξέλιξη της Λαπαροσκοπικής ριζικής προστατεκτομής με αρκετά οφέλη: μικρότερη απώλεια αίματος και πιθανόν καλύτερα ποσοστά εγκράτειας και διατήρησης της στυτικής λειτουργίας. Σημαντική προϋπόθεση για μια καλή μετεγχειρητική στυτική λειτουργία είναι η διατήρηση των αγγειονευρωδών δεματίων.