Όταν ένα ζευγάρι προσπαθεί να κάνει παιδί με τακτικές επαφές για περισσότερο από έναν χρόνο χωρίς να τα καταφέρνει, τότε θεωρείται ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας. Όταν η υπογονιμότητα οφείλεται στον άνδρα, τότε μιλάμε για ανδρική υπογονιμότητα, για τη διάγνωση της οποίας πρωταρχικό ρόλο παίζει η λήψη του ιστορικού και η κλινική εξέταση του ασθενούς.
Ο ανδρικός παράγοντας θεωρείται σήμερα υπεύθυνος μέχρι και για το 50% των περιπτώσεων υπογονιμότητας. Κατά συνέπεια, για τα ζευγάρια που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί, πέρα από τη γυναίκα που πρέπει να υποβληθεί σε γυναικολογικό έλεγχο, είναι σκόπιμο και ο άνδρας να επισκεφθεί τον κατάλληλο Ουρολόγο-Ανδρολόγο για να διερευνηθεί πιθανό ανδρολογικό πρόβλημα υπογονιμότητας.
Τι είναι η στυτική δυσλειτουργία
Η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί μια από τις συχνότερες διαταραχές του ανδρικού πληθυσμού με ποικίλα αίτια ψυχολογικής και σωματικής φύσεως. Τόσο αυτή, όσο και η πρόωρη εκσπερμάτιση, μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στη γονιμότητα.
Ως στυτική δυσλειτουργία ορίζουμε την κατάσταση στην οποία ο άνδρας είτε δεν μπορεί να βρεθεί σε στύση είτε αν μπορεί να βρεθεί, δεν μπορεί να τη διατηρήσει για να επιτευχθεί η σεξουαλική επαφή. Για να γίνει η διάγνωση της στυτικής δυσλειτουργίας, είναι σημαντικό η αδυναμία στύσης να μην εμφανίζεται ως μεμονωμένο περιστατικό, αλλά τα συμπτώματα να υπάρχουν για τουλάχιστον 3 μήνες.
Όπως είναι λογικό, η στυτική δυσλειτουργία έχει άμεση σχέση με την ηλικία. Σε ηλικίες κάτω των 40 ετών το πρόβλημα εκδηλώνεται σε 1 στους 20 άνδρες, ενώ σε ηλικίες γύρω στα 60 έτη προβλήματα αντιμετωπίζουν 1 στους 5 άνδρες. Το ποσοστά αυξάνονται σημαντικά αν συνυπάρχουν νοσήματα υγείας, όπως διαβήτης και αγγειακά προβλήματα.
Πώς γίνεται η διερεύνηση της στυτικής δυσλειτουργίας
- Λήψη καλού ιστορικού παθήσεων και λήψης φαρμάκων (συνεργασία με θεράποντες ιατρούς)
- Σεξουαλικό ιστορικό και σχετικά ερωτηματολόγια (συνεργασία πολλές φορές με ψυχολόγο)
- Κλινική εξέταση και έλεγχος σωματότυπου (μέγεθος όρχεων, γυναικομαστία, κατανομή λίπους)
- Ορμονικός έλεγχος (π.χ. με εξέταση της LH, FSH, τεστοστερόνης, προλακτίνης – συνεργασία πολλές φορές με ενδοκρινολόγο)
- Έγχρωμο υπερηχογράφημα (Τρίπλεξ) πέους με έγχυση αγγειοδιασταλτικής ουσίας για καλύτερο αποτέλεσμα
Ποιες είναι οι ενδεδειγμένες θεραπείες για τη στυτική δυσλειτουργία;
Οι σύγχρονες θεραπείες αντιμετώπισης της στυτικής δυσλειτουργίας είναι πολλές και η εφαρμογή τους -ξεχωριστά ή και συνδυαστικά- συνήθως φέρνει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Προϋπόθεση αποτελεί η θεραπεία νοσημάτων που σχετίζονται με τη στυτική δυσλειτουργία, όπως ο διαβήτης, η υπερχοληστεριναιμία και το μεταβολικό σύνδρομο. Μεγάλη σημασία έχει και η σωστή διατροφή. Και μόνο η απώλεια βάρους ή η ρύθμιση του διαβήτη μπορεί να αναστρέψει την εκδήλωση στυτικής δυσλειτουργίας σε σημαντικό ποσοστό ανδρών.
Φαρμακευτική Αγωγή
Η χρήση των ενδεδειγμένων φαρμάκων είναι απολύτως ασφαλής και έχει αποδειχθεί αποτελεσματική σε υψηλά ποσοστά τα τελευταία χρόνια, με τη χρήση κυρίως των αναστολέων PDE5.
Κρουστικά κύματα
Τα κρουστικά κύματα (μέσω υπερήχων) μπορούν να βελτιώσουν τη στύση σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Η αποτελεσματικότητά τους έγκειται στο ότι θεραπεύουν την αιτία του προβλήματος και όχι το απλό σύμπτωμα. Είναι μία αρκετά διαδεδομένη και έγκριτη θεραπεία πλέον και συνδυάζεται με φαρμακευτική αγωγή και PRP σε πολλές περιπτώσεις.
Ενέσεις PRP
Τελευταία χρησιμοποιείται και η ενέσιμη αναγεννητική θεραπεία του στυτικού ιστού, με PRP του ασθενούς, με καλά πρόδρομα αποτελέσματα. Γίνεται λήψη αίματος του ασθενούς, επεξεργασία του και απομόνωση πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια, το οποίο εγχύεται κατευθείαν στα σηραγγώδη σώματα του πέους σε περιβάλλον ιατρείου.
Πεϊκές Ενέσεις
Οι ενδοπεϊκές ενέσεις είναι μια πολύ αποτελεσματική μορφή θεραπείας της στυτικής δυσλειτουργίας, όταν ο άνδρας δεν μπορεί να βοηθηθεί μόνο με φάρμακα από το στόμα. Περιέχουν ουσίες που επιτυγχάνουν αγγειοδιαστολή, αύξηση της αιματώσεως και πρόκληση στύσης. Βοηθούν στην επίτευξη στύσης, ακόμα και σε δύσκολα περιστατικά, μετά από χειρουργεία στην περιοχή κλπ.
Πεϊκές Προθέσεις
Η πεϊκή πρόθεση είναι η χειρουργική και αποτελεσματική λύση για τους ασθενείς με πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας που δεν αντιμετωπίζεται ικανοποιητικά με κάποια από τις άλλες θεραπείες. Είναι μια ασφαλής λύση που αποκαθιστά τεχνητά τον μηχανισμό της στύσης, χωρίς να επηρεάζει την υπόλοιπη σεξουαλική συμπεριφορά και την εκσπερμάτιση.
Αλληλεπίδραση στυτικής δυσλειτουργίας και ανδρικής υπογονιμότητας
Η δυσκολία επίτευξης καλής στύσης επηρεάζει την καλή σεξουαλική επαφή και διείσδυση, τον ενδοκολπικό χρόνο και αρκετές φορές και την εκσπερμάτιση (πρόωρη ή γρήγορη).
Το άγχος του άνδρα με στυτική δυσλειτουργία μεταφέρεται στο υπογόνιμο ζευγάρι.
Η υπογονιμότητα επηρεάζει την αυτοπεποίθηση του άνδρα και προκαλεί ή μεγαλώνει το πρόβλημα στύσης. Σε αυτό συμβάλλει και το υπερβάλλον άγχος της συντρόφου και ο «προγραμματισμός» των επαφών.
Πολλοί παράγοντες κινδύνου και αίτια στυτικής δυσλειτουργίας, όπως π.χ. διατροφή, μεταβολικό σύνδρομο, φάρμακα, ορμονικές διαταραχές, επηρεάζουν και την ποιότητα του σπέρματος.
Η φαρμακευτική θεραπεία της στύσης με PDE5 αναστολείς και η αποκατάσταση ορμονικών παθήσεων ή παραγόντων που επηρεάζουν τη στύση βοηθάει και τη γονιμότητα.
Η φυσιολογική σεξουαλική ζωή μειώνει το άγχος του υπογόνιμου ζευγαριού.
Συμπερασματικά
Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι στις μέρες μας πολλά από τα προβλήματα υπογονιμότητας ενός άνδρα μπορούν να επιλυθούν.
Ο κατάλληλα εκπαιδευμένος σύγχρονος Ουρολόγος-Ανδρολόγος είναι ο ιατρός που θα φροντίσει να έχει ο άνδρας μια ολοκληρωμένη σεξουαλικά ζωή, αλλά και καλή αναπαραγωγική ικανότητα, γεγονός απαραίτητο τόσο για τον ίδιο όσο και για τη σύντροφό του!